Balett Giselle. Adolphe Adam. Romantikus balettek.

Romantikus balett. Giselle. Adolphe Adam

Balett Giselle. A koreográfia

A Giselle az egyetlen romantikus balett, amelyet még ma is a világ minden jelentősebb balettszínpadán játszanak. Ezt egyedül koreográfiai értékének köszönheti. Mai szemmel nézve ez a koreográfia egyszerű, de a romantikus balettművészet minden vívmányát magába foglalja.

Jean Coralli (1779-1854) és Jules Perrot (1810-1892) a reális és fantasztikus kifejezést szerencsés kézzel tudták egységbe foglalni már a bemutató előadás koreográfiájában 1841-ben. S a kettős címszerep Carlotta Grisi (1821-1899) óta számtalan kiváló táncművésznő becsvágyát felkeltette.

Nálunk 1847-ben mutatták be először és 1883-ig - a Coppélia mellett - állandóan műsoron tudott maradni. Maywood jeles angol mimikus táncosnő után 1855-ben Aranyváry Emilia, Claudina Cucchi, Nagyezsda Bogdanova, Coppini Zsófia voltak Giselle kiváló alakítói.

Balett Giselle. Koreográfia Marius Petipa.

Oroszországban különösen nagy gondot fordítottak a Giselle előadásokra, mert maga Jules Perrot - aki több mint 10 évig vezette a pétervári balettet -, tanítványa, Marius Petipa tévén megmentette a koreográfiát az utókor számára. Mégis a századvégi látványos balettek korában egy időre eltűnt a repertoire-ból, míg a XX. század elején Anna Pavlova gyönyörű alakítása ismét ráterelte a nyugati koreográfusok figyelmét.

A szovjet koreográfusok: Gorszkij, Lavrovszkij a balett reális
tartalmát igyekeznek előtérbe helyezni és a társadalmi osztályok közti konfliktust, ami a szerelmes parasztlány tragédiáját okozta, gondos játékkal is motiválják. A nyugatiak, köztük Fokin, Lifar, Gvovszkij inkább az éterikus második felvonást hangsúlyozzák, de ők is tiszteletben tartják Perrot eredeti koreográfiáját. A párizsi Operában, Cuevas márki balettjében, a Sadler's Wells balettben éppúgy, mint a moszkvai Nagy Színházban vagy a leningrádi Kirov-Opera és balettszínházban ma is ünnepi műsorszám a Giselle előadás. A kényes kettős címszerepet csak a legnagyobbak: Galina Ulanova, Natalja Dugyinszkája, Margót Fonteyn, Yvette Chauviré és más elsőrendű táncosnők táncolhatják teljes sikerrel. Hozzánk a reálisabb, szovjet koreográfia került el. Leonyid Lavrovszkij 74 év után lehetővé tette a magyar közönség számára, hogy a romantikus repertoire nálunk egykor oly kedvelt, de feledésbe merült, költői alkotását újra megismerhesse.

Balett Giselle

Carlotta Grisié

Adolphe Adam

Balett szövege

Balett koreográfia

Leonid Lavrovszkij

Home | DanceMelody.com in English