Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból. Írta: Rónay Márta balettmester

Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból

Írta:
Rónay Márta
balettmester

Battu-k

Neve a francia battre igéből származik, mely azt jeletni: ütni. Olyan ugrásokat jelöl, melynél a levegőben, nyújtott lábbal egy vagy több ütést végzünk. Ez az ugrásoknak egyfajta díszítő eleme, mely magas szintű technikai tudást, felkészültséget, fürgeséget igényel. Az orosz klasszikus iskola megkülönböztet entrecha-kat és battu-vel végzett kis ugrásokat. Az entrechat keresztugrást jelent.

Enterchat-k

Entrechat quattre: két lábról induló kis ugrás, melynél egy váltott ütés után két lábra, az eredeti helyzetbe érkezünk vissza.

Royal: szintén két lábról indul, az ütéssel nem váltunk lábat, az érkezés viszont váltott, tehát az ugrás végén a másik lábunk kerül előre.

Entrechat six: V. pozícióból két lábról történik a felugrás, a levegőben két váltott ütés után váltva érkezünk az V. pozícióba

Entrechat trois: két lábról egy lábra érkező ugrás, melynél V. pozícióból, két lábról felugorva, egy váltás nélküli ütés után úgy érkezünk egy lábra, hogy az ütés után kinyitott lábat egy váltással elöl vagy hátul sur le cou-de-pied-be húzzuk. Olyan ugrás ez, mintha egy royalt csinálnánk egy lábra érkezve.

Entrechat cinq: szintén két lábról egy lábra érkező ugrás. Olyan, amely nagyon hasonlít az entrechat quattre-hoz, csak az utolsó pillanatban az egyik lábat felhúzzuk elöl vagy hátul rendkívüli sur le cou de pied-be, és így egy lábon fejezzük be.
Az előbbi ugrások nevében szereplő számok (trois = három, quattre = négy, cinq = öt, six = hat) a nyitások és ütések együttes számát jelölik. A páros számmal jelölt entrechat-k mindig két lábon, a páratlanok pedig egy lábon befejeződő ugrást jelentenek.

Nagyon fontos tudni, hogy az itt felsorolt entrechat-k mindegyikét két lábról úgy indítjuk, hogy erővel és gyorsan szétnyitjuk lábainkat a levegőben, mert két lábat csak akkor lehet összeütni, ha azok eltávolodnak egymástól.
Az ütésnek vagy ütéseknek szinte pattogniuk kell. Az ütések közötti nyitás mindig oldalirányba történik! A lábak nem dörgölődhetnek egymáshoz, hanem tisztán láthatóvá kell tenni az ütéseket és nyitásokat. Az ütés pillanatában a lábak olyan helyzetben vannak, mint amikor féltalpon vagy spiccen V. pozícióban, összeszorított lábbal állunk.

Tartalom:
Bevezető
Plié, relevé
Battement
Nyújtott battement-ok
Hajlított battement-ok
Fondu
Soutenu
Rond de jambe par terre
Rond de jambe en l'air
Demi és grand rond-ok
Klasszikus balett pózai
Croisé
Effacé
Écarté
Allongé pózok
Attitűdé pózok
Temps lié
Összekötölépések
Pas de bourrée
Fouetté
Tour sur le cou-de-pied
Kis allegro-k
Két lábon végzett kis ugrások
Két lábról egy lábra történő ugrások
Egy lábról két lábra érkező ugrások
Egy lábról egy lábra érkező ugrások
Petit jeté
Ballonné
Battu-k
Battu-vel végzett kis ugrások
Nagy allegro-k
Grand jeté-k
Grand jeté pas-de chat
Jeté entrelacé
Saut de basque
Grand pas de chat-k
Grand cabriole ouvert
Grand cabriole fermé
Jeté fondu
Grand sissonne ouvert
Grand sissonne fermé
Diagonál tourok
Port de bras
Tour lent
Grand tourok
Utolsó frissítés: 24-07-2024

Itt lehet olvasni friss híreket a balettről


Home | DanceMelody.com in English
Jegyzet a művészeti szakközépiskolák táncművészeti tagozatain balettet és balettelméletet oktató pedagógusok számára
a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány tamogatásával jött létre