Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból. Írta: Rónay Márta balettmester

Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból

Írta:
Rónay Márta
balettmester

Battu-vel végzett kis ugrások

Szinte az összes, már előzőekben felsorolt kis ugrást (assemblé, jeté, ballonné) végezhetjük battu-vel is.

Échappé battu: a felugráskor szétnyitott lábakat összeütjük váltás nélkül, majd mindkettőt szétnyitva II, pozícióba, pliébe érkezünk, ezután újra felugorva összeütjük a lábainkat az előbbi ütés helyén, majd váltva zárunk. Ez a leggyakrabban használt échappé battu forma. Létezik olyan is, melynél az első ütés is váltva történik, meg olyan is, mikor a II. pozícióba érkezés előtt egy entrechat quattre-t csinálunk. Ezeknél a formáknál a zárás a legegyszerűbb formáéval azonos. Mindegyik échappé battu kar- és fejhasználata megegyezik a sima échappéé-val.

Échappé battu egy lábra: mindenben megegyezik az échappé battu-val, csak az érkezés történik egy lábraa váltott ütés után. Karhasználata megegyezik a sima échappé egy lábra kartartásával.

Assemblé battu-nél a kicsúsztatott lábhoz váltás nélkül hozzáütjük az állólábat, majd váltással két lábra érkezünk. Assemblé battu-t csak oldalra szoktak végezni: á la secondba vagy écarté irányba. Fontos, hogy az egy lábról indított battu-knél általában, így az assemblé battu-nél is mindig a kicsúsztatott, vagy a levegőben lévő lábhoz ütjük hozzá a másikat, nem pedig fordítva.

Jeté battu-nél az ütés szintén váltás nélkül történik, csak az érkezéshez váltunk. Jeté battu szintén csak oldalra létezik.

Ballonné battu-nél is váltás nélkül ütünk, érkezéshez váltunk. Ezt a kis ugrást minden irányba és minden pózban lehet battiroz-ni.

A felsorolt kis ugrások battu-vel történő végrehajtása nem változtatja meg a fej és kéz használatára érvényes szabályokat.

Brisé: egy önálló, egy lábról két lábra érkező, a levegőben összeütött kis ugrás, nagyon speciális tartással végrehajtva. Kizárólag effacée előre és hátra haladva létezik. Épaulement-ben állva a hátsó lábat kicsúsztatjuk effacée előre, majd az álló lábat a kint lévőhöz váltás nélkül hozzáütve, majd kinyitva, váltva zárjuk. Eközben előrehaladáskor erősen, kicsit féloldalasan előre dőlünk felsőtesttel. A kicsúsztatott láb karját I., a másikat II. pozícióban tartjuk. Fejünket kissé megdöntve, az elöl lévő kezünk tenyerébe nézünk. Hátra haladva minden ugyanígy történik, csak a lépést erős, lapockából történő hátrahajlással végezzük, fejünkkel oldalra nézünk. Természete-sen ebben az esetben az elöl lévő lábunkat csúsztatjuk hátra effacé-ba, majd az ütés után visszazárjuk előre. Általában a brisé-t sorozatban végezzük, ilyenkor a felvett testhelyzetet és a karokat végig, az ugrások és érkezések alatt is megtartjuk.

Brisé dessus-dessous-nál minden úgy történik, mint a sima brisé-nél, csupán az a különbség, hogy két láb helyett egy lábra érkezünk oly módon, hogy az egyik lábunkat alacsony 35°-os kis attitude-be emeljük elöl vagy hátul. Mindig az eredetileg kicsúsztatott lábra érkezünk, és a másik lábat hajlítjuk attitude-be. Előre brisé dessus-dessous-nél elöl attitude-be, hátra pedig hátul attitude-be érkezünk. Általában ebből is többet csinálunk egymás után, így egy olyan sorozat keletkezik, mely egy előre dessus-ből és egy hátra dessous-ból áll, és ezt többször ismételhetjük.
Tartalom:
Bevezető
Plié, relevé
Battement
Nyújtott battement-ok
Hajlított battement-ok
Fondu
Soutenu
Rond de jambe par terre
Rond de jambe en l'air
Demi és grand rond-ok
Klasszikus balett pózai
Croisé
Effacé
Écarté
Allongé pózok
Attitűdé pózok
Temps lié
Összekötölépések
Pas de bourrée
Fouetté
Tour sur le cou-de-pied
Kis allegro-k
Két lábon végzett kis ugrások
Két lábról egy lábra történő ugrások
Egy lábról két lábra érkező ugrások
Egy lábról egy lábra érkező ugrások
Petit jeté
Ballonné
Battu-k
Battu-vel végzett kis ugrások
Nagy allegro-k
Grand jeté-k
Grand jeté pas-de chat
Jeté entrelacé
Saut de basque
Grand pas de chat-k
Grand cabriole ouvert
Grand cabriole fermé
Jeté fondu
Grand sissonne ouvert
Grand sissonne fermé
Diagonál tourok
Port de bras
Tour lent
Grand tourok
Utolsó frissítés: 24-07-2024

Itt lehet olvasni friss híreket a balettről


Home | DanceMelody.com in English
Jegyzet a művészeti szakközépiskolák táncművészeti tagozatain balettet és balettelméletet oktató pedagógusok számára
a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány tamogatásával jött létre