Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból. Írta: Rónay Márta balettmester

Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból

Írta:
Rónay Márta
balettmester

Összekötölépések


A klasszikus balett különböző elemeit úgynevezett összekötőlépésekkel fűzzük össze. Az összekötőlépéseknek többféle funkciójuk van: részben díszítőelemek ezek, de ugrás- és forgás-előkészítő szerepük is van. Alkalmat adnak dinamikai váltásokra, ezzel változatossá teszik a kombinációkat.
Leggyakoribb összekötőlépések: pas de bourré, glissade, chassé, coupé, sissonne tömbé pas de bourré, contre temps, pas courru.

1. Pas de bourrée, mint összekötőlépés:
Elsősorban díszítő elemként használjuk, irányváltásra nagyon alkalmas lépés, de gyakran tour-előkészítő szerepe van. Ilyenkor általában IV. pozicióban, en dehors vagy en dedans tour preparációban fejezzük be. Bármelyik formáját használhatjuk, bármilyen gyakorlatban alkalmazható: középgyakorlatban, kis vagy nagy ugráskombinációban egyaránt. Spiccen vagy féltalpon, nyújtott vagy felhúzott formában, lassan vagy gyorsan végezhető.

2. Glissade (csúszni)
Talán a leggyakoribb ugráselőkészítő lépés. Egyaránt használhatjuk kis és nagy ugrások előtt. Nagy ugrások előtt alkalmazva nem zárjuk pontos V. pozícióba, hanem kissé átlépve indítjuk belőle a nagy ugrást pl.: grand assemlé-t, grand jeté-t, előre cabriole-t, jeté fondu-t, grand fouetté sauté-t á la seconde-ból I. arabesque-be stb.
Sok kis ugrást is indíthatunk glissade-dal pl: kis assemblé-t, jeté-t, ballonné-t stb.

3. Chassé (űzni, kergetni)
Ez olyan csúszó, ugró lépés, melyben a két láb a levegőben egy pillanatra találkozik, az egyik láb szinte kergeti a másikat.
Minden irányba - előre, oldalra, hátra - végezhető. Önmagában is használatos ugrás-előkészítő lépés, különösen nagy allegrók-ban.

Chasse-val indíthatjuk pl: a jeté entrelacé-t, a félfordulatos grand fouetté-kat, a saut de basque-ot, a grand assemblé en tournant-t stb. Gyakran alkalmazzák coupé-val együtt: pl. chassé előre + coupé grand assemblé vagy grand jeté. A chassé forgások előkészítője is lehet pl: chassé-val indított tour tirebouchonne vagy grand tour piqué stb.

4. Coupé
Neve a francia "vágni" szóból származik. Általában egy dobbantás-szerű lelépést jelent, melyet azonnal követ egy másik mozdulat, mely lehet ugrás vagy bármi más. Ez a lelépés a súlyláb elé vagy mögé történik. De coupé-nak nevezzük azt a kilépésszerű elemet is, mely általában haladással járó, gyakran sorozatban végzett ugrásokat köt össze: pl.: sorozatban saut de basque-okat kötünk össze ezzel a kilépéssel, vagy pl.: grand jeté-ket kötünk össze vele.

5. Sissonne tömbé pas de bourré
A neve is mutatja, hogy több lépés összekötéséből jött létre, de a címben említett két lépés összekötése olyan gyakori, hogy már önálló összekötőlépésnek számít. Középgyakorlatban, kis és nagy ugrásgyakorlatokban egyaránt előfordul. Önállóan is alkalmazható díszítőlépésként, mely alkalmas irány- és lábváltásra, de ennél is gyakrabban alkalmazzuk tour-ok illetve ugrások előkészítésére. Tour-ok előkészítésére a pas de bourré-t általában IV. pozícióban fejezzük be, mely egyben az en dehors vagy en dedans tour preparációja.
Nagy ugrásokban gyakran alkalmazzák úgy, hogy utána még egy glissad-ot is beiktatnak. Ilyen módon nagyon jó tempót biztosít olyan ugrások előtt, melyek a levegőben haladnak, pl: grand jeté pas de chat (kirugós jeté), vagy jeté fondu. Többféle kézzel végezhető. A kéztartást a gyakorlat jellegétől és tempójától függően kell megválasztani. Gyors kisugrás kombinációban általában kis kézzel, nagy, 3/4-es allegrokban inkább nagy kézzel alkalmazzuk.

6. Contre temps
Ez egy díszítő és ugráselőkészítő összekötő lépés, mely után sissonne vagy hátra cabriole következik leggyakrabban. Alkalmazása nem olyan gyakori, mint az előbbieké, mivel viszonylag korlátozott a vele összeköthető lépések száma.

7. Pas courru
Csak nagy allegro kombinációban alkalmazzuk, főleg diagonálban végzett nagy ugrások előkészítője. Ez egy kis ugrással indított, többnyire 3 lépésből álló futás, mely után elsősorban grand jeté következik, de előkészítője lehet egy előre grand assemblé-nak is. Fontos, hogy a pas courru alatt az oldalt 45°-on tartott karokat folyamatosan alaptartásba vigyük úgy, hogy az utána következő nagy ugrást jól segítse, az egész lépést díszítse.
Tartalom:
Bevezető
Plié, relevé
Battement
Nyújtott battement-ok
Hajlított battement-ok
Fondu
Soutenu
Rond de jambe par terre
Rond de jambe en l'air
Demi és grand rond-ok
Klasszikus balett pózai
Croisé
Effacé
Écarté
Allongé pózok
Attitűdé pózok
Temps lié
Összekötölépések
Pas de bourrée
Fouetté
Tour sur le cou-de-pied
Kis allegro-k
Két lábon végzett kis ugrások
Két lábról egy lábra történő ugrások
Egy lábról két lábra érkező ugrások
Egy lábról egy lábra érkező ugrások
Petit jeté
Ballonné
Battu-k
Battu-vel végzett kis ugrások
Nagy allegro-k
Grand jeté-k
Grand jeté pas-de chat
Jeté entrelacé
Saut de basque
Grand pas de chat-k
Grand cabriole ouvert
Grand cabriole fermé
Jeté fondu
Grand sissonne ouvert
Grand sissonne fermé
Diagonál tourok
Port de bras
Tour lent
Grand tourok
Utolsó frissítés: 24-07-2024

Itt lehet olvasni friss híreket a balettről


Home | DanceMelody.com in English
Jegyzet a művészeti szakközépiskolák táncművészeti tagozatain balettet és balettelméletet oktató pedagógusok számára
a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány tamogatásával jött létre