Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból. Írta: Rónay Márta balettmester

Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból

Írta:
Rónay Márta
balettmester

Pas de bourrée

A klasszikus balett egyik leggyakoribb összekötölépése. Adagiokban, kis és nagy ugrásokban, tehát a legkülönbözőbb tempójú és dinamikájú gyakorlatokban egyaránt használható. A bourrée egy népi eredetű francia tánc, nevét valószínűleg ennek egyik jellegzetes lépéséről kapta. Szó szerint: bourrée - lépés. Sok fajtája van. Minden fajtájában közös a három - két féltalpon vagy spiccen és egy pliében végzett - lépés, melyeket - a pas de bourrée fajtajától függően - V.-II.-V. vagy V.-IV.-V. pozícióban végzünk. A pas de bourrée-t is lehet en dehors (hátulról kezdve) és en dedans (előről kezdve) csinálni.

1. Pas de bourrée lábváltással, felhúzott lábbal
En dehors formájánál a felhúzott lábat elöl rendkívüli sur le cou-de-pied-be húzzuk. Befejezése lehet egy lábon pliében, hátul sur le cou-de-pied-ben tartott lábbal és V. pozícióba zárva. En dedans-nál pedig fordítva. A lépések és a láb felhúzása éles, staccato jellegű.

2. Pas de bourrée nyújtott lábbal
Felhúzázas nélküli pas de bourrée. Gyorsan is végrehajtható, min-dig V. vagy IV. pozícióban fejezzük be.

3. Pas de bourrée ballotté effacée-ból effacée-ba
A lépegetés nyújtott lábon, a nyitás effacée elöl, illetve hátul kis pózba, kétféleképpen történik: nyújtott lábbal, illetve kis developpéval. Az előre kis effacée pózban erősen hátrahajlunk, hátra kis effacée pózban előre kell dőlni, és a karok itt nem a szabályos effacée kis póznak megfelelő tartásban vannak, hanem azzal ellentétes kartartást használunk.

4. Pas de bourrée, dessus-dessous
Ezt a formát nem különböző lépések előkészítésére vagy lezárá-sára, hanem elsősorban a gyakorlat díszítésére használjuk.
Általában en suite (sorozatban) végezzük, tehát minimum kettőt csinálunk belőle. Szó szerint a dessus-dessous azt jelen-ti: fölé-alá. Ezt a formát is kétféleképpen lehet nyitni, nyújtott lábbal és kis developpéval, de a developpés változat sokkal gyakoribb. Rendkívül fontos a fej, a felsőtest és a kezek pontos használata. Amikor hátulról nyitjuk a lábat, felsőtesttel kicsit ráhajolunk a lábra, fejünket is afelé fordítjuk, és kézfejünket lefelé fordítjuk. Amikor előröl nyitjuk a lábat, felsőtesttel elhajolunk a szabad lábtól, fejünket az álló láb felé fordítjuk, és a karokat kereken tartjuk.

Minden pas de bourrée-t lehet féltalpon és spiccen végezni. Minden pas de bourrée fajtát csinálhatunk en tournant (fordulva) is. Általános szabály, hogy a pas de bourrée két féltalpon végzett lépése alatt a karokat I. pozícióban tartjuk, de a kombináció függvényében ettől eltérő karmozgás is lehetséges Van még két gyakorlat, melynek nevében előfordul a pas de bour-ré kifejezés: tour pas de bourrée és a pas de bourrée suivi. Ezeknek a lépéseknek is valószínűleg van valami közük a bourrée nevű régi tánchoz, de ezeket nem soroljuk a pas de bourrée nevű összekötő lépések közé.
Tartalom:
Bevezető
Plié, relevé
Battement
Nyújtott battement-ok
Hajlított battement-ok
Fondu
Soutenu
Rond de jambe par terre
Rond de jambe en l'air
Demi és grand rond-ok
Klasszikus balett pózai
Croisé
Effacé
Écarté
Allongé pózok
Attitűdé pózok
Temps lié
Összekötölépések
Pas de bourrée
Fouetté
Tour sur le cou-de-pied
Kis allegro-k
Két lábon végzett kis ugrások
Két lábról egy lábra történő ugrások
Egy lábról két lábra érkező ugrások
Egy lábról egy lábra érkező ugrások
Petit jeté
Ballonné
Battu-k
Battu-vel végzett kis ugrások
Nagy allegro-k
Grand jeté-k
Grand jeté pas-de chat
Jeté entrelacé
Saut de basque
Grand pas de chat-k
Grand cabriole ouvert
Grand cabriole fermé
Jeté fondu
Grand sissonne ouvert
Grand sissonne fermé
Diagonál tourok
Port de bras
Tour lent
Grand tourok
Utolsó frissítés: 24-07-2024

Itt lehet olvasni friss híreket a balettről


Home | DanceMelody.com in English
Jegyzet a művészeti szakközépiskolák táncművészeti tagozatain balettet és balettelméletet oktató pedagógusok számára
a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány tamogatásával jött létre