Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból. Írta: Rónay Márta balettmester

Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból

Írta:
Rónay Márta
balettmester

Tour sur le cou-de-pied en dehors és en dedans különböző preparációkkal

Ez olyan forgás, melynél a lábat rendkívüli sur le cou-de-pied-ben tartjuk. Minden tour-t lehet en dehors (kifelé, azaz a szabad láb felé) és en dedans (befelé, azaz az álló láb felé forogva) végezni. A tour sur le cou-de-pied-eket preparációval készítjük elő, de kombinációkban a preparáció el is maradhat. Háromféle preparációt ismerünk:
V. pozícióból
IV. pozícióból
II. pozícióból

A preparáció nélkül, kombinációkban alkalmazott tourokat is ebből a három pozícióból indítjuk.

V. pozícióból
A preparáció egy relevé egy lábon, melyet visszazárunk V. pozícióba, és onnan indítjuk a tour-t. En dehors tournál a lábat elöl sur le cou-de-pied-ben tartjuk, a zárás V. vagy IV. pozícióba történik.
Az en dedans tour preparációjánál a hátsó lábat hátra húzzuk fel, majd a tour alatt elöl tartjuk. Ennek zárása V. pozícióban történik. Létezik V. pozícióból en dedans végzett tour hátul tartott szabad lábbal is.
Kezdhetjük az V. pozícióból indított tour-t en face (szemben) vagy épaulement-ból.

IV. pozícióból
Az en dehors formánál, az en face relevé után IV. pozícióba tesszük le a lábat épaulement-be oly módon, hogy az első láb pliében, a hátsó láb pedig nyújtva van. A karok lefelé tenyér-rel, arabesque helyzetben vannak. A forgás előtti utolsó pillanatban a hátsó lábon is pliébe ereszkedünk, szinte megnyom juk a földet. Az érkezés V. vagy IV. pozícióba lehetséges. En dedans tour esetében a IV. pozícióban csak az első lábon pliézünk, a hátsó nyújtva marad. A tour-t elöl tartott lábbal forogjuk, a zárás V. pozícióba történik. A IV. pozícióban hátu1 lévő lábat közvetlenül a legrövidebb úton húzzuk előre rendkívüli sur le cou-de-pied-be.
Az en dedans IV. pozícióból végzett tour egy igengyakori formája a tour tirebouchonne (neve franciául dugóhúzót jelent). Itt a tour indítása úgy történik, hogy a IV. pozícióból a hátsó lábat kis á la seconde-ba (45º) visszük, miközben az álló láb sarkát előre toljuk, hogy a póz szembe (en face) legyen, innét előre húzzuk a lábat, és ezzel egyidejűleg erős relevét végzünk. A karokat az á la seconde-nál II. pozícióba, a tour-hoz mindkettőt II. pozícióba visszük. Ez nagyon gyakori tour-fajta, nagyon mutatós, ez a preparáció-fajta jó tempót ad a forgáshoz.

II. pozícióból
Ennek preparációja kétféleképpen: nyújtott lábbal vagy kis de-veloppéval történhet. Az en dehors és en dedans tourokat ebben az esetben is elöl tartott lábbal forogjuk. Az indítás szemből, az érkezés V. vagy IV. pozícióba történik, szembe vagy épaulement-ba érkezve. En dehors tour esetében az elöl lévő, en dedans tour-nál pedig a hátul lévő lábbal végezzük a preparációt. A tour sur le cou-de-pied-k csoportjába tartoznak a tour posé-k. Ez tulajdonképpen tourok sorozata, melyet V. pozícióból indítunk és oda is zárjuk. Csinálhatjuk ezt is en dehors és én dedans.
Sőt létezik olyan formája, amikor 1 en dehors és 1 en dedans tour-t felváltva csinálunk sorozatban.

Tour sans posé
Zárás nélküli tourok sorozatban (En suite). Végezhetjük tisztán vagy tour posé-val kombinálva. A tour posé-k különböző fajtáinál az en dedans forgást mindig hátul tartott lábbal kell végezni.

Általános szabályok: nagyon fontos, hogy a kéztempó és 8 relevé egyidejűleg, nagyon összehangoltan történjen. A forgást magas féltalpon, mindent felfelé húzva kell végrehajtani. A fejforgatás nagyon fontos: mindig oda kell nézni, ahova érkezni szándékozunk.
Az összes felsorolt tour lehet egy-két vagy annál több fordulatos.
A tourok minden fajtája végezhető spiccen is.
Tartalom:
Bevezető
Plié, relevé
Battement
Nyújtott battement-ok
Hajlított battement-ok
Fondu
Soutenu
Rond de jambe par terre
Rond de jambe en l'air
Demi és grand rond-ok
Klasszikus balett pózai
Croisé
Effacé
Écarté
Allongé pózok
Attitűdé pózok
Temps lié
Összekötölépések
Pas de bourrée
Fouetté
Tour sur le cou-de-pied
Kis allegro-k
Két lábon végzett kis ugrások
Két lábról egy lábra történő ugrások
Egy lábról két lábra érkező ugrások
Egy lábról egy lábra érkező ugrások
Petit jeté
Ballonné
Battu-k
Battu-vel végzett kis ugrások
Nagy allegro-k
Grand jeté-k
Grand jeté pas-de chat
Jeté entrelacé
Saut de basque
Grand pas de chat-k
Grand cabriole ouvert
Grand cabriole fermé
Jeté fondu
Grand sissonne ouvert
Grand sissonne fermé
Diagonál tourok
Port de bras
Tour lent
Grand tourok
Utolsó frissítés: 13-04-2024

Itt lehet olvasni friss híreket a balettről


Home | DanceMelody.com in English
Jegyzet a művészeti szakközépiskolák táncművészeti tagozatain balettet és balettelméletet oktató pedagógusok számára
a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány tamogatásával jött létre