Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból. Írta: Rónay Márta balettmester

Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból

Írta:
Rónay Márta
balettmester

Fondu, Soutenu

A fondu és soutenu a balett-gyakorlat fontos elemei, rúdgyakorlatban és középgyakorlatban egyaránt. Általában egy gyakorlatban szerepelnek, mert a fondu-t és a soutenu-t jól lehet egymással kombinálni. Jellegükben is hasonlóak, mindkettő adagio-jellegű elem, annak ellenére, hogy a soutenu-ben van egy gyors, hirtelen mozdulat. A láb izmainak kidolgozásában fontos szerepük van, a soutenu ezenkívül egy olyan fürgeségre nevel (gyors kis vagy nagy developpés-nyitásra) melyre a későbbiekben igen nagy szüksége van minden táncosnak. Mindennapi gyakorlásuk tehát nélkülözhetetlen.

Fondu
A fondu egy olyan mozdulat, melynél az állólábon plié-be ereszkedve, a szabad-lábunkat sur le cou de pied-be húzzuk, majd mindkét lábunkat egyidejűleg nyújtva, a szabad lábunkat valamilyen irányba kinyitjuk. Ez a nyitás történhet bármely irányba (előre, oldalra vagy hátra) vagy bármelyik pózba, földre tett lábbal, 45° vagy 90°-os magasságba emelve.
A fondu nyitásával egyidőben, állólábunkat is kinyújtva, maradhatunk talpon, vagy emelkedhetünk féltalpra, illetve spiccre. A 90°-ra kiemelt fondu-t grand fondu-nek is nevezik. A fondu-ben előforduló sur le cou de pied csak a fondu-nél használatos. Ez alacsonyan, a bokánál elöl vagy hátul tartott lábbal történik. Különbözik a frappé-nál vagy a petit battement-nál használt, úgynevezett átfont sur le cou de pied-től, és magasságban az úgynevezett rendkívüli sur le cou de pied-től, melyet például a tour-oknál alkalmazunk.

Double fondu
Abban különbözik a sima fondu-től, hogy sur le cou de pie-ben állva beiktatunk még egy térdnyújtást talpra vagy féltalpra emelkedve, és csak a második plié után kerül sor a láb nyitására. Minden egyéb szempontból megegyezik a sima fondu-vel. Mindkét fondu fajtát kezdhetjük V. pozícióból vagy nyitott lábbal, az elöl, oldalt vagy hátul tartott lábunkat behúzva. A sima fondu kézkísérete a következő: a plié alatt kezünket I. pozícióba emeljük, a fondu nyitásával egyidőben II. pozícióba vezetjük. A doublé fondu-nél is hasonló a helyzet: az első plié-vel egyidőben a kezet I. pozícióba emeljük, a második plié alatt ott tartjuk, majd a láb kiemelésével egyidőben nyitjuk II. pozícióba.
Mindkét fondu fajtát erős, feszített lábbal, mélyített plié-vel kell végrehajtani. A láb kivezetése és behúzása lassú, nagyon tartett és kb. azonos idő alatt történik.
Tartalom:
Bevezető
Plié, relevé
Battement
Nyújtott battement-ok
Hajlított battement-ok
Fondu
Soutenu
Rond de jambe par terre
Rond de jambe en l'air
Demi és grand rond-ok
Klasszikus balett pózai
Croisé
Effacé
Écarté
Allongé pózok
Attitűdé pózok
Temps lié
Összekötölépések
Pas de bourrée
Fouetté
Tour sur le cou-de-pied
Kis allegro-k
Két lábon végzett kis ugrások
Két lábról egy lábra történő ugrások
Egy lábról két lábra érkező ugrások
Egy lábról egy lábra érkező ugrások
Petit jeté
Ballonné
Battu-k
Battu-vel végzett kis ugrások
Nagy allegro-k
Grand jeté-k
Grand jeté pas-de chat
Jeté entrelacé
Saut de basque
Grand pas de chat-k
Grand cabriole ouvert
Grand cabriole fermé
Jeté fondu
Grand sissonne ouvert
Grand sissonne fermé
Diagonál tourok
Port de bras
Tour lent
Grand tourok
Utolsó frissítés: 24-07-2024

Itt lehet olvasni friss híreket a balettről


Home | DanceMelody.com in English
Jegyzet a művészeti szakközépiskolák táncművészeti tagozatain balettet és balettelméletet oktató pedagógusok számára
a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány tamogatásával jött létre