Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból. Írta: Rónay Márta balettmester

Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból

Írta:
Rónay Márta
balettmester

Két lábon végzett kis ugrások

A legegyszerűbb a temps levé sauté
Minden pozícióban végezhető. A pozíciókat a levegőben is meg kell tartani. Nagyon erős térd és spiccfeszítés kell a végrehajtásukhoz.
Az V. pozícióban végzett sauté-nál a két lábat erősen össze kell szorítani. A különböző pozíciókban végzett sauté-k en tournant is csinálhatók, 1/8, 1/4, 1/2, 3/4 vagy egész fordulatokkal.

Changement
Mindig V. pozícióból indul és váltás után oda érkezik. Ismerünk petit changement-t és grand changement-t. A petit changement-nál annyira kell szétnyitni a két lábat, hogy a váltás akadálytalanul megtörténhessék. A grand changement-nál a vál tás úgy történik, hogy az ugrás tetőpontján a lábakat összeszorítjuk és csak az érkezés pillanatában váltunk. Minden changement végezhető en tournant is: 1/8, 1/4, 1/2 vagy 3/4 fordulattal egyaránt. Lehet az első és a hátsó láb felé fordulni. Az egész fordulatos changement-t már tour en l'air-nek nevezzük és ahhoz másféle kéztartást használunk. Mindenféle tempóban lehet csinálni, egészen gyorsan, kicsi ugrásokkal, és magasra felugorva, lassabb tempóban is.
A grand changement mindig lassúbb tempóban történik. Úgynevezett nyitott changement jön létre, ha a lábakat szét-nyitva végezzük a váltást. Ha a lábakat a levegőben felhúzva váltjuk, felhúzott changemet-ról beszélünk.

Échappé
Ez két ugrásból álló lépés. V. pozícióból indulva egy II. vagy IV. pozícióba érkező nyitásból és egy zárásból áll. Az échappé-hoz, melyet II. pozícióba nyitunk, meghatározott kéz és fejtartás tartozik. Nyitáskor a karokat is nyitjuk alacsonyan az oldalt és elöl irány közé, felfelé tenyerekkel, a fej erősen oldalra fordul az V. pozícióban elöl lévő láb irányába. Záráskor a karokat tenyérrel és könyökkel lefelé fordítva, késleltetve zárjuk, miközben a fejünket az ellenkező irányba, az V. pozícióban elöl lévő láb irányába fordítjuk. Az échappé-t váltva zárjuk. A IV. pozícióban végzett échappé-nál a karok és a fej a kis póznak megfelelő tartást vesz fel, ennek zárása váltás nélkül történik.
Ismerünk grand échappé-t is. Ezt mindig lassúbb zenei beosztásban vagy lassúbb zenére végezzük. A nyitás előtt a két lábat összeszorítjuk V. pozícióban, és csak az utolsó pillanatban nyitjuk, míg zárás előtt a lábakat a levegőben egy kissé szétnyitjuk és a zárás késleltetve, gyorsan történik. Az échappé-t is lehet en tournant végezni.
Tartalom:
Bevezető
Plié, relevé
Battement
Nyújtott battement-ok
Hajlított battement-ok
Fondu
Soutenu
Rond de jambe par terre
Rond de jambe en l'air
Demi és grand rond-ok
Klasszikus balett pózai
Croisé
Effacé
Écarté
Allongé pózok
Attitűdé pózok
Temps lié
Összekötölépések
Pas de bourrée
Fouetté
Tour sur le cou-de-pied
Kis allegro-k
Két lábon végzett kis ugrások
Két lábról egy lábra történő ugrások
Egy lábról két lábra érkező ugrások
Egy lábról egy lábra érkező ugrások
Petit jeté
Ballonné
Battu-k
Battu-vel végzett kis ugrások
Nagy allegro-k
Grand jeté-k
Grand jeté pas-de chat
Jeté entrelacé
Saut de basque
Grand pas de chat-k
Grand cabriole ouvert
Grand cabriole fermé
Jeté fondu
Grand sissonne ouvert
Grand sissonne fermé
Diagonál tourok
Port de bras
Tour lent
Grand tourok
Utolsó frissítés: 24-07-2024

Itt lehet olvasni friss híreket a balettről


Home | DanceMelody.com in English
Jegyzet a művészeti szakközépiskolák táncművészeti tagozatain balettet és balettelméletet oktató pedagógusok számára
a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány tamogatásával jött létre