Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból. Írta: Rónay Márta balettmester

Szakmai érettségi jegyzet balett tantárgyból

Írta:
Rónay Márta
balettmester

A rúdgyakorlat felépítése és sorrendje

A klasszikus balett-technika elsajátítása és elfogadható szinten történő művelése rendkívül nehéz. Évekig tartó képzést és mindennapos gyakorlást igényel. A képzést és az aktív táncos technikájának szintentartását és továbbfejlesztését, a kondíció fenntartását a napi 1-2 órás balettgyakorlat biztosítja. Aki ismeri ezt a technikát, tudja, hogy erre szükség is van, mert a klasszikus balett mozgásanyaga annyira szabályozott, ebből adódóan annyira a beidegződésre épít, hogy a kívánt szintet csak rendszeres és megfeszített munkával lehet elérni. Az ideálistól csak minimálisan eltérő mozdulat már lerontja a néző esztétikai élményét.

Természetesen a balett-technikát és a klasszikus tréninget nemcsak a klasszikus balettet művelő táncosok és együttesek használják. Korunk sokféle táncirányzata tekinti alapjának a balett technikát. Aki ezt a képzést kapta, és elfogadhatóan megtanulta ezt a technikát, az a koordinációnak, a fejlett mozgásharmóniának olyan magas fokon jut birtokába, hogy ez lehetővé teszi számára más, ettől eltérő tánctechnikák gyors és alapos elsajátítását és művelését.

A klasszikus balett-tréning évszázados hagyományokkal rendelkezik. Felépítése, gyakorlatainak sorrendje átgondolt, hosszú évtizedek tapasztalatait összegző koncepciót tükröz. Az akadémikus balett-gyakorlat felépítése a fokozatosság elvén nyugszik Négy fő egységre osztható: rúdgyakorlat, középgyakorlat, kis-allegro-k, végül a nagy-ugrások. Ettől a sorrendtől lehetetlen eltérni. A felsorolt csoportokon belül a különböző gyakorlatok sorrendje is meghatározott. A rúdgyakorlat, mely minden balettóra első 20-30 percét tölti ki, több célt szolgál. Elsősorban az a célja, hogy a táncos izületeit és izmait fokozatosan bemozgassa és bemelegítse. A rúdgyakorlat közepe felé a gyakorlatok már arra is alkalmasak, hogy a táncos - egyensúlyi problémáitól részben megszabadulva - gyakorolja, kidolgozza azokat a mozdulatokat, melyeket később a rúd segítsége nélkül a középgyakorlatban, esetleg a színpadon kell végrehajtania. A rúdgyakorlat segít fejleszteni adottságainkat, izmaink kidolgozása is részben a rúd mellett válik lehetővé. A rudat fogva törekedhetünk a helyes tartás beidegzésére, a tökéletes -pozíciózárásokra, a pózok tökéletesebb végrehajtására stb., melyek lehetővé teszik, hogy a megfelelő technikai tudás birtokába jussunk.

A rúdgyakorlat gyakorlatainak sorrendje a következő:
1. Tendu-t, demi plié-t, relevé-t, hajlásokat tartalmazó gyakorlat a rúddal szemben
2. Plié gyakorlat /demi és grand plié-t valamint hajlásokat tartalmaz/
3. Battement tendu
4. Battement tendu jeté
5. Rond de jambe pár térre
6. Fondu
7. Frappé
8. Adagio
9. Grand battement jeté

Ettől a sorrendtől kismértékben el lehet térni. Például, lehet külön rond de jambe én l'air gyakorlatot beiktatni az adagio és a grand battement közé. Vagy ugyanitt külön gyakorlatban gyakorolni a petit battement-t stb.
A gyakorlatokon belül elég nagy a variációs lehetőség, de az eredményesség érdekében célszerű a fokozatosság elvét betartani, mert a rossz gyakorlat-összeállítás néha bemelegedés helyett izomgörcsöt, fejlődés helyett sérülést okozhat. Ugyanez a helyzet a gyakorlatokban szereplő elemek számának, a terhelés mértékének értelmes megválasztásával.

Tartalom:
Bevezető
Plié, relevé
Battement
Nyújtott battement-ok
Hajlított battement-ok
Fondu
Soutenu
Rond de jambe par terre
Rond de jambe en l'air
Demi és grand rond-ok
Klasszikus balett pózai
Croisé
Effacé
Écarté
Allongé pózok
Attitűdé pózok
Temps lié
Összekötölépések
Pas de bourrée
Fouetté
Tour sur le cou-de-pied
Kis allegro-k
Két lábon végzett kis ugrások
Két lábról egy lábra történő ugrások
Egy lábról két lábra érkező ugrások
Egy lábról egy lábra érkező ugrások
Petit jeté
Ballonné
Battu-k
Battu-vel végzett kis ugrások
Nagy allegro-k
Grand jeté-k
Grand jeté pas-de chat
Jeté entrelacé
Saut de basque
Grand pas de chat-k
Grand cabriole ouvert
Grand cabriole fermé
Jeté fondu
Grand sissonne ouvert
Grand sissonne fermé
Diagonál tourok
Port de bras
Tour lent
Grand tourok
Utolsó frissítés: 24-07-2024

Itt lehet olvasni friss híreket a balettről


Home | DanceMelody.com in English
Jegyzet a művészeti szakközépiskolák táncművészeti tagozatain balettet és balettelméletet oktató pedagógusok számára
a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány tamogatásával jött létre